Localizare: Roșioru, com. Cochirleanca, jud. Buzău
O semnalare foarte recentă a fost făcută la Roșioru, com. Cochirleanca, jud. Buzău. La aproximativ 410 metri Nord de sat a fost identificată o fortificație rectangulară, cu dimensiunile de 480 x 360 / 380 m, orientată ~ NE-SE. La aproximativ 170 m Est față de această fortificație, se observă urmele unei fortificații secundare patrulatere cu dimensiunile de aprox. 65 x 65 m, situație foarte asemănătoare cu cea de la Vâlcele. Informațiile au fost confirmate și prin fotografii oblice. Suprafața este puternic aplatizată din cauza lucrărilor agricole, iar latura sudică a fost distrusă de cursul pârâului Cochirleanca. Pe modelul digital al terenului nu au putut fi sesizate urme ale valului sau ale unor șanțuri. Din periegheze au putut fi identificate fragmente atipice de ceramică lucrată la roată, numeroase fragmente de chirpici și fragmente de pietre de râșniță din gresie atât în perimetrul fortificației, cît și în afara ei.
În urma studierii detaliate a imaginilor satelitare de la Roșioru, am putut face unele observații privind anumite structuri rectangulare de pe teritoriul satului învecinat, Lanurile, com. Ziduri, jud. Buzău. La aproximativ 310 metri nord est față de biserica din sat, în punctul Movila Bătrână, a putut fi observată o structură rectangulară având următoarele dimensiuni: 180 m (latura nordică); 105 m (latura vestică); 160 m (latura estică); 115 m (latura sudică). Informațiile au fost confirmate și prin fotografii oblice. Suprafața este puternic aplatizată din cauza lucrărilor agricole. Nici la suprafață și nici pe modelul digital al terenului nu au putut fi sesizate denivelări semnificative care să indice existența unui val sau a unor șanțuri.
Ovidiu Țentea, Vlad Călina, Bogdan Condurățeanu, Geanina Butiseacă, Fortificații temporare romane din Muntenia. O evaluare a cercetărilor recente, Cercetări Arheologice, Vol. 28.2, pag. 337-350, 2021, doi: https://doi.org/10.46535/ca.28.2.01
–