Această declarație a fost alcătuită pentru a descrie îndatoririle, responsabilitățile și obligațiile revistei, editorilor, referenților și ale autorilor. Cercetări Arheologice respectă normele de publicare și de etică așa cum sunt prezentate de către Committee on Publication Ethics (COPE).
Publicația va anunța cazurile de plagiat și eventualele încălcări ale codului de etică a publicării și de conduită.
Cercetări Arheologice își rezervă dreptul de a utiliza programe pentru depistarea plagiatului.
Lista membrilor comitetului de redacție poate fi regăsită aici.
Aceasta păstrează confidențialitatea informațiilor legate de manuscrise și de depunerea acestora până la publicare.
Semnalează orice conflict de interese. Analizează cazurile suspecte de plagiat conform Codului de Conduită COPE.
Redactorul șef va superviza și coordona munca referenților.
Toate articolele trec prin procesul de evaluare peer -review înainte de publicare. Acesta poate fi regăsit aici. Dacă în timpul procesului de evaluare se va ajunge la concluzia că autorii articolelor nu au citat sursele folosite în mod corespunzător sau citarea acestora a fost omisă, redactorul șef va fi anunțat. Acesta va lua legătura cu autorul/ autorii lucrării pentru a remedia situația.
În cazul în care sunt depistate eventuale încălcări ale regulamentului de conduită sau plagiat, referenții trebuie să anunțe redactorul șef.
Referenții trebuie să semnaleze orice conflict de interese.
Referenții trebuie să păstreze confidențialitatea informațiilor legate de autori și manuscrisele depuse.
Evaluarea se va face doar pe baza informațiilor conținute în articol, a structurii și a calității articolului, fără să fie influențată de identitatea autorului, etnia, religia, orientarea sexuală, identitatea de gen, ideologia politică ale autorului.
În cadrul procesului de evaluare, referenții trebuie să fie obiectivi și să respecte grila de evaluare.
În situația în care un referent este incompatibil și nu poate evalua un articol, acesta trebuie sa anunțe redacția.
Trebuie să se asigure că manuscrisele trimise spre evaluare sunt lucrări originale și că respectă normele în vigoare privind evitarea plagiatului.
Trebuie să se asigure că utilizează în mod corespunzător aparatul critic și că lucrările utilizate sunt citate corespunzător.
Toate articolele depuse trebuie să cuprindă o bibliografie, listă de lucrări citate, să menționeze sursele de finanțare și sursele informațiilor folosite. Autorii semnatari ai unui articol trebuie să aducă o contribuție semnificativă în cadrul lucrării propuse spre evaluare sau în cadrul cercetării efectuate pentru realizarea acesteia.
Toți autorii semnatari ai unui articol sunt obligați să corecteze greșelile sau să accepte retragerea de la publicare a articolului.
Autorii trebuie să respecte codul de etică.
Nu pot trimite simultan spre evaluare același manuscris către mai multe publicații. Acest fapt este considerat o încălcare a regulamentului de etică.
Autorul trebuie sa obțină toate autorizațiile necesare pentru folosirea materialelor regăsite în articol înaintea depunerii acestuia.
Dacă există cazuri de conduită necorespunzătoare în cadrul cercetării, articolele nu vor fi publicate. Echipa editorială nu încurajează sub nici o formă cercetarea frauduloasă. Revista și implicit comitetul de redacție vor redacta și publica rectificări, scuze, retractări sau clarificări în situația în care acestea vor fi necesare în urma unui incident în care este implicată revista.
Cercetări Arheologice urmează procedura stabilită și descrisă de către COPE în cazul rectificărilor sau a retragerilor.
Autorii trebuie să menționeze orice conflict de interese. Să trimită o declarație de malpraxis și etică semnată de autor/ autori. Dacă autorul/ autorii descoperă erori semnificative în manuscrisul trimis trebuie să anunțe redacția.
Referenții pot cere datele neprelucrate care stau la baza articolului. În acest caz, ar trebui ca aceste date să poată fi oferite de către autor.
Pentru a putea accesa articolele și numerele publicate ale revistei Cercetări Arheologice nu este necesară înregistrarea pe site-ul revistei. Acestea sunt distribuite în mod gratuit. Revista aderă la principiile de publicare de tip Open Access și utilizează o licență de tip CC BY-NC. Aceasta permite descărcarea gratuită a articolelor și distribuirea lor în diferite medii online dacă citarea acestora se va efectua corespunzător.
Copiile volumelor și articolelor publicate de către Cercetări Arheologice sunt stocate pe diferite baze de date online. Astfel informațiile vor rămâne accesibile în eventualitatea în care site-ul nu va fi disponibil sau în situația improbabilă în care nu vor mai fi publicate noi numere ale acesteia.
Biblioteca Digitală a Publicațiilor Culturale.
Central and Eastern European Online Library.
Termenul pentru depunerea articolelor pentru primul număr din anul în curs este 15 februarie. După încheierea procesului de depunere, articolele vor intra într-o primă fază de evaluare, cea a evaluării de către redacție. Autorul/ autorii vor primi în 3 săptămâni un răspuns pe adresa de mail oferită și vor fi înștiințați dacă articolul va fi trimis sau nu către referenți, fiind admis pentru procesul de peer-review.
Evaluatorii vor avea timp o săptămână să confirme sau infirme participarea la evaluarea peer-review. Evaluarea de tip peer-review double-blind poate dura până la 7 săptămâni, ținând cont de sărbătorile legale.
După această perioadă de timp, autorii vor primi pe adresele de mail un răspuns dacă articolele aferente sunt acceptate necondiționat, acceptate cu condiția modificărilor menționate în referat sau respinse. Ulterior, redacția va contacta autorii manuscriselor pentru respectarea pașilor următori privind tehno-redactarea și verificările finale ale manuscriselor.
Publicarea online a articolelor va începe cu data de 1 iunie a anului în curs.
Termenul limită de depunere pentru al doilea număr din anul în curs este 15 august.
După încheierea procesului de depunere, articolele vor intra într-o primă fază de evaluare, cea a evaluării de către redacție. Autorul/ autorii vor primi în 3 săptămâni un răspuns pe adresa de mail oferită și vor fi înștiințați dacă articolul va fi trimis sau nu către referenți, fiind admis pentru procesul de peer-review.
Evaluatorii vor avea timp o săptămână să confirme sau infirme participarea la evaluarea peer-review. Evaluarea de tip peer-review double-blind poate dura până la 7 săptămâni, ținând cont de sărbătorile legale.
După această perioadă de timp, autorii vor primi pe adresele de mail un răspuns dacă articolele aferente sunt acceptate necondiționat, acceptate cu condiția modificărilor menționate în referat sau respinse. Ulterior, redacția va contacta autorii manuscriselor pentru respectarea pașilor următori privind tehno-redactarea și verificările finale ale manuscriselor.
Publicarea articolelor în mediul online începe cu data de 1 noiembrie a anului în curs.
Publicarea în format tipărit se va face până în data de 1 decembrie.
Autorii care aleg să publice în cadrul revistei Cercetări Arheologice sunt de acord cu următoarele termene și condiții:
Revista utilizează o licență de tip CC BY-NC. Aceasta permite descărcarea gratuită a articolelor și distribuirea lor în diferite medii online dacă citarea acestora se va efectua corespunzător, iar materialele nu sunt folosite în scop comercial.
Autorii dețin drepturile asupra lucrării și oferă publicației dreptul de a publica prima dată articolul. Lucrarea poate fi descărcată și accesată online, dar nu poate fi modificată de către alte persoane după momentul publicării.
Autorii sunt încurajați să distribuie articolul pe platforme online și pot avea angajamente contractuale cu alte publicații fără ca acestea să dețină drepturi exclusive asupra lucrării.
Autorii pot distribui în mediul online, pe platforme ale instituțiilor sau site-uri web, lucrarea chiar dacă aceasta se află în procesul de evaluare.
Dacă articolul sau studiul a mai fost publicat și într-o altă revistă, volum sau constituie parte a unei monografii, autorul/autorii trebuie să menționeze acest lucru, cu indicarea publicației, a titlului original și a paginilor.
Procesul de peer review respectă standardele academice internaționale, iar criteriile de evaluare nu sunt discriminatorii.
Toate datele oferite de autori sunt confidențiale și nu vor fi utilizate cu scop economic. Datele necesare publicării vor fi oferite de către autor/autori și vor deveni publice doar cu acordul acestuia/acestora. Datele autorilor (nume, afiliere, email) devin publice și sunt afișate pe site din momentul publicării articolelor.