Evaluarea articolelor se va face de doi experți din domeniu, independenți sau afiliați unor instituții diferite de cele ale autorilor, care verifica respectarea normelor de publicare, și vor formula sugestii și îmbunătățiri. Procesul de evaluare se va desfășura conform normelor prevăzute ca double-blind review.
Atât Comitetul de redacție cât și recenzorii pot formula autorilor solicitări pentru revizuirea textelor şi/sau a ilustraţiilor înainte de publicare. Aceste chestiuni vor fi rezolvate înaintea editării propriu-zise a materialelor. Solicitări similare pot fi formulate faţă de acurateţea gramaticală sau lingvistică.
Articolele primite la redactie vor fi preluate de redactorul – șef sau secretarul de redacție care înainteaza copii ale acestora (pe hârtie sau electronic) către referenți (experți în domeniul respectiv).
Referenții realizează evaluarea articolului respectiv, potrivit grilei și o returnează redacției, care transmite observațiile autorului.
Evaluarea referenților trebuie să includă la final una din următoarele recomandări pentru articolul analizat:
În situația în care referatele sunt opuse ca recomandare, editorul poate solicita opinia unui al treilea referent.
În cursul procesului de recenzare se va ține cont de urmatoarele criterii de evaluare (descarcă):
În afara procesului de evaluare, autorii vor primi una sau mai multe corecturi, de la caz la caz, funcţie de problemele identificate de editor, în format pdf, pe care vor vedea eventuale observaţii şi solicitări, fişier pe care autorii vor insera propriile observaţii, cu „comment”.
Termenul limită de depunere pentru primul număr din anul în curs este 15 februarie.
Prima fază de evaluare durează aproximativ 3 săptămâni.
Dacă articolul este acceptat se va trece în etapa de evaluare peer-review, iar autorii vor primi un răspuns după această etapă, în maxim 7 săptămâni.
Publicarea articolelor în mediul online începe cu data de 1 iunie a anului în curs.
Termenul limită de depunere pentru al doilea număr din anul în curs este 15 august.
Prima fază de evaluare durează aproximativ 3 săptămâni.
Dacă articolul este acceptat se va trece în etapa de evaluare peer-review, iar autorii vor primi un răspuns după această etapă, în maxim 7 săptămâni.
Publicarea articolelor în mediul online începe cu data de 1 noiembrie a anului în curs.
Publicarea în format tipărit se va face până în data de 1 decembrie.
Pentru a vedea întregul calendar al publicării, accesați linkul de aici, rubrica Calendarul publicării.
Autorii trebuie să se asigure că lucrarea depusă spre evaluare este originală și respectă toate normele în vigoare privind evitarea plagiatul. Lucrarea trebuie să conțină o bibliografie, iar aparatul critic trebuie utilizat în mod corect.
Cercetări Arheologice nu permite încălcări ale codului de etică și nici cazurile de conduită necorespunzătoare în cercetare.
Autorii sunt rugați să respecte instrucțiunile de publicare și îndrumările de utilizare a aparatului critic.
Atât autorii cât și referenții trebuie să semnaleze orice conflict de interese.
Referenții trebuie să păstreze confidențialitatea informațiilor legate de autori și manuscrisele depuse. Aceștia au obligația de a corecta în mod obiectiv și de a respecta grila de evaluare.
Pentru a vedea toate prevederile codului de etică a publicării, normele de evitare a plagierii și obligațiile autorilor, referenților și redacției, vă rugăm să citiți declarația de etică și malpraxis ce se regăsește aici.