Descoperiri monetare antice și bizantine, mai vechi și mai noi, din România și Serbia (VII)

Cercetări Arheologice 28.2, 2021, 483-502
https://doi.org/10.46535/ca.28.2.11Descoperiri monetare antice și bizantine, mai vechi și mai noi, din România și Serbia (VII)


Authors: Delia Moisil

Keywords: monedă; tezaur; Roman; Bizantin; antic; limes; aur; argint; bronz; drahmă; hemidrahmă; denar; as; dupondius; centenionalis; AE3; Apollonia; Callatis; Roma; Thasos; analize XRF; Alba; Banatska Palanka; Banat; Bădeni; București; Constanța; Cluj; Dunăre; Dobrogea; Hațeg; Hunedoara; Moldovenești; Mureș; Oltenia; Romania; Serbia; Sălaj; Sângeorgiu de Câmpie; Sânpetru de Câmpie; Tărtăria; Turda; Transilvania

Abstract:

Această cronică numismatică prezintă tipuri de descoperiri variate: tezaure, descoperiri izolate și de sit, sau incerte. Sunt menționate: un tezaur mixt, format din monede romane de aur și din argint, descoperit în 1858, la Banatska Palanka (Uj Palanka), Serbia, pe linia Dunării – care poate fi datat acum mai sigur, utilizând cataloage numismatice de referință mai noi; un grup de 29 de denari dintr-un tezaur roman mai vechi, de la Sângeorgiu de Câmpie, jud. Mureș, având un loc de descoperire mai clar precizat; un grup de 72 de denari romani având cea mai recentă monedă de la Marcus Aurelius, descoperiți împreună undeva în zona Hațegului, în jud. Hunedoara; un grup de antoninieni (de la Elagabal la Gallienus) ce au făcut parte dintr-un tezaur provenind din sudul României (București?); un mic depozit de drahme și hemidrahme de la Callatis, descoperit în zona Dobrogei; un grup de monede romane de bronz (Provincia Dacia și Viminacium) de la mijlocul sec. al III-lea, provenind de la Turda, jud. Cluj; două tetradrahme thasiene, probabil parte a unui tezaur mai mare, din zona Sălajului.

Se adaugă trei descoperiri monetare izolate: semis de bronz, de la Traian, descoperit în fosta provincie romană Dacia, în Transilvania, într-un loc neprecizat; o monedă de bronz de la Traian descoperită la Bădeni, com. Moldovenești, jud. Cluj; și un denarius de la Vespasianus, găsit în afara complexului arheologic, la Podul Tărtaria Vest, în timpul săpăturilor arheologice din 2016.

De asemenea, 12 monede variate (de la antice la bizantine) fără loc de descoperire sigur, de pe teritoriul Românei; pentru cinci dintre ele, piese romane târzii, emise în monetării balcanice și orientale, sunt prezentate și rezultatele analizelor XRF de compoziție a metalului.

Download: PDF


How to cite: Delia Moisil, Descoperiri monetare antice și bizantine, mai vechi și mai noi, din România și Serbia (VII), Cercetări Arheologice, Vol. 28.2, pag. 483-502, 2021, doi: https://doi.org/10.46535/ca.28.2.11


Creative Commons Licence
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License