Sit complex, situat pe malul drept al Dunării, pe dealul...
Mai mult ...Spațiul Dunării de Jos a intrat în atenția Imperiului Roman odată cu formarea provinciei Moesia la începutul domniei lui Tiberius. Pas cu pas, unitățile militare romane s-au deplasat spre est, înglobând întreaga frontieră a Dunării de Jos. Inițial punctele cele mai estice controlate direct s-au situat în zona viitoarei provincii Moesia superior și, odată cu transformarea regatului tracic al odrysilor în provincie romană în jurul anului 46 p. Chr., legiunile și trupele auxiliare au fost mutate spre est, mai întâi la Oescus și apoi la Novae.
Prezența militară romană în zona Dunării de Jos este însă atestată, literar și epigrafic, încă din ultimii ani de domnie ai lui Augustus, când garnizoanele strategiilor regatului odrys au avut nevoie de ajutor în fața atacurilor succesive ale sarmaților (mai întâi iazygii și apoi roxolanii) și geților. Zona a avut de suferit mai târziu în timpul crizei din anul 69 p. Chr., ceea ce a făcut necesară o prezență militară directă mult mai numeroasă, sub comanda unui praefectus classis Moesicae et ripae Danuvii în timpul lui Domitian (IDRE II 373). Vechile garnizoane odryse sunt preluate direct de către armata romană, chiar dacă sistemul strategiilor a supraviețuit în această zonă până la începulul domniei lui Vespasian. Fără a avea dovezi directe, se poate avansa ipoteza potrivit căreia în marea lor majoritate castrele auxiliare romane situate la est de Durostorum vor fi fost inițial sedii ale garnizoanelor odryse.
Ca urmare a războiului dacic, Traian reface din temelii sistemul de apărare, așezând legiunea V Macedonica la Troesmis. Cu puține schimbări, cea mai importantă fiind mutarea legiunii V Macedonica în Dacia la Potaissa, frontiera Dunării de Jos a funcționat până la atacurile goților de la mijlocul secolului al III-lea. Odată restabilită situația prin acțiunile lui Claudius II și Aurelian, începe încet o operă de reconstrucție a fundamentis a fortificațiilor din noua provincie Scythia, atestată arheologic și epigrafic. Întreaga acțiune durează până la sfârșitul domniei lui Constantin cel Mare, când sursele literare, în primul rând Notitia Dignitatum, și cele epigrafice înregistrează o organizare militară cu totul diferită de cea anterioară. Niciuna dintre unitățile atestate acum nu provine din vechile unități, cu excepția legiunii XI Claudia pia fidelis, care continuă să aibă sediul principal la Durostorum. Cu puține excepții, frontiera Dunării de Jos rezistă până spre mijlocul secolului al V-lea, când o mare parte dintre fortificații sunt distruse de atacurile hunilor.
Ultima operă de reconstrucției a început pe timpul lui Anastasius I și a fost continuată sub Iustinian. Limesul Dunării de Jos va fi însă abandonat cândva în al doilea deceniu al secolului al VII-lea de către împăratul Heraclius, sub presiunea slavo-avară și a pierderilor strategice suferite de Imperiu în Orient, pe frontul războiului cu sassanizii.
Ovidiu Țentea, Ioan C. Opriș, Florian Matei-Popescu, Alexandru Rațiu, Constantin Băjenaru, Vlad Călina, Frontiera romană din Dobrogea. O trecere în revistă și o actualizare, Cercetări Arheologice, Vol. 26, pag. 9-82, 2019, doi: https://doi.org/10.46535/ca.26.01
Sit complex, situat pe malul drept al Dunării, pe dealul...
Mai mult ...Fortificația romană se situa la nord de orașul Cernavoda, între...
Mai mult ...Fortificație romană timpurie și romană târzie, situată la marginea satului...
Mai mult ...Fortificația este amplasată pe Stânca Topalu, pe un promontoriu situat...
Mai mult ...Castru auxiliar, amplasat pe malul înalt al Dunării, în zona...
Mai mult ...Fortificația a fost construită pe un promontoriu, care avansa în...
Mai mult ...Fortificația romană este localizată la „Piatra Frecăței”, pe un promontoriu...
Mai mult ...Fortificația de tip quadriburgium a fost amplasată pe un promontoriu...
Mai mult ...Fortificația se află la marginea unui promontoriu îngust și alungit,...
Mai mult ...Troesmis este un sit complex, situat pe malul drept al...
Mai mult ...Fortificația este situată pe o terasă înaltă aflată pe malul...
Mai mult ...Posibil castru auxiliar, situat pe o insulă, în punctul „Bisericuța”....
Mai mult ...Castrul auxiliar a fost semnalat în punctul „Tirighina”, un platou...
Mai mult ...Fortificația de la Luncavița este amplasată pe Dealul Milan, un...
Mai mult ...Fortificația de tip quadriburgium de la Rachelu a fost amplasată...
Mai mult ...Situl este amplasat în La Pontonul Vechi (Cetate, Eski-kale), la...
Mai mult ...Fortificația romană Aegyssus se situează în zona nord-estică a municipiul...
Mai mult ...Fortificația a fost amplasată pe un promontoriu situat pe malul...
Mai mult ...Fortificația a fost amplasată pe un promontoriu situat pe malul...
Mai mult ...Fortificațiile sunt localizate în apropierea locului în care Brațul Sf....
Mai mult ...Castru de marș situat la 700 metri Vest de satul...
Mai mult ...